Kaminer

Vår utbildade spis- och kaminrenoverare tar hand om era renoveringsobjekt på ett hantverksmässigt och professionellt sätt. I vår butik finner du flera olika kaminmodeller, alla varsamt renoverade.

 

Underhåll

Elda i din kamin! Äger du en kamin så underhåll den då och då. Ibland måste spisen sotas, slitdetaljer bytas och ytan svärtas. Men det allra bästa underhåll din kamin kan få är att eldas.

Många som inte växt upp med kaminer matar in fullt med nya vedträn innan de gamla hunnit brinna färdigt. Detta leder till för höga temperaturer. Elda alltså måttligt och du får njuta av din kamin riktigt länge!

Nästa goda råd är att alltid vara noga med sotning av skorsten och spis. En gång om året bör man därför titta över sin kamin, oftare om man eldar flitigt. Titta först efter om ugnsleran behöver bytas. Är leran hel och intakt så kan man elda, men om leran börjar falla bort och det saknas små bitar så är det dags för ett nytt lager. Efter detta så kontrollerar du brännjärnen och roster inne i spisen. Ser du sprickor och deformationer på brännjärnen och roster så är det dags att byta ut dem. Sota därefter spisen noga.

 

 

Ett litet urval ur vårt sortiment:

Brann No 22
Pris: 18.500:-

BOV 1825
Pris: 30.000:-

 

 C.M. Hess Veile No 72
Pris: 28.000:-

Carl Holmberg No 8
Pris: 12.500:-

Cathrineholm No 41

En kamin från Norge, märkt: "Cathrineholm No 41, Fredrikshald". Ca 1800/1900. Kaminen är byggd i två våningar med dubbla luckor på varje plan som döljer ett kombinerat varmhållningsskåp/kokplatta (se bild). Anslutning sker baktill.

Pris: 21.000:- 

Drammens Jernstöberi

Etagekamin från Norge, 1920-tal. I den våningsbyggda kaminen så tar den uppvärmda röken en lite längre stund på sig innan den lämnar kaminen. Bakom de tre luckorna med vädurshuvuden finns det kokplattor. Anslutning upptill.

Pris: 25.000:- 

 

Drammens Jernstöberi No 23

Norsk rund kamin (rundugn) från Drammens gjuteri, från 1900-talets början. Handtag i porslin. Anslutning på baksidan.

Drammens Jernstöberi

Norsk etagekamin, den varma röken vandrar i några extra svängar innan den lämnar kaminen på baksidan. Med kokplatta/or. 1920-tal.

Pris: 23.500:- 

H Rasmusen Odensen

Dansk kamin med årtal 1916 och namngiven formgivare av det yttre skalet som omfamnar själva kaminen. Öppnar man dörren så finner man luckorna till eldstad och asklåda (se bild). Stora knoppar/handtag i mässing på sidorna. Kaminen anslutes baktill. Höjd 131 cm.

Pris: 25.000:- 

Gjovik Stobert No 8

Kamin byggd i flera etage, från Gjovik gjuteri i Norge, 1900-talets början. Flera kokplattor. Kaminen anslutes upptill.

Husqvarna Mikado No 82

Denna Mikado är från 1910-talet, nyrenoverad och med anslutningen på baksidan. Under topplocket finns en kokplatta.

Höjd: 120cm

Pris: 17.500:-