Chill out i en fåtölj

Se här, en redig rokoko-balja att slå sig ned i, en prydnad för vilket hem som helst. Det som gör den speciell är att det är västvärldens första bekväma sittmöbel. Inte just detta exemplar utan rokokostolar i gemen. Västvärldens första sitt...möbler med komfort, med avsikt framställda för att vara bekväma att sitta i, smaka på det. Hur var det innan då? Rakryggat och hårt, långt ifrån någon hotellounge. Inte heller var man/kvinna satt på en stol. Stolen som symbol för makt och upphöjdhet är rotad långt tillbaka världen över, gud nåde den som slog sig ned på fel stol i fel ögonblick... En rokokstol med bekväm stoppning var förstås inte för var man utan som vanligt för den med pengar och namn. Män och kvinnor utan namn och land satt fortfarande på det de kom över och kvinnor satt många gånger inte alls. Men den pudrade sprätten kunde alltså för första gången luta sig slarvigt tillbaka, sträcka ut benen framför sig och sitta mer bekvämt än någonsin. /Lisa Skarholm (Bild lånad från tidningen Antikvärlden)