Att se över sina fönster del 2

Fönster (gamla fönster av bra kvalitet) kan faktiskt stå omålade ett tag, alltså utan färg, men inte helt utan tillsyn. Om man av någon anledning inte hinner/kan måla efter att man skrapat färg så se till att halvolja dem och måla sedan så ...snart tillfälle ges. När fönstren sedan har fått sin färg, ta då för vana att varje vår när trädgårdens första vårlökar och krokusar skall upptäckas (med första kaffekoppen utomhus i handen), även syna dina fönster. Därefter hämtas lämpliga redskap att göra fönstren rena och därefter halvoljas de. När vintern är i antågande gör du samma sak igen: halvoljar fönstren. Det som är allra viktigast att olja in är bottenstycket och en bit upp och givetvis hela kittfalsen runt om, men lika bra att inte fuska, tillför halvolja all over the place. Fönster med gammal kittfals som börjar ge vika kan man ge lite livräddning med kitt utrört till en mer gröt/vällingliknande sörja som påföres, sedan kan man fira jul i lugn och ro och ge sig på att kitta om till våren igen. /Lisa Skarholm (halvolja: lika delar rå linolja och balsamterpentin)

DSCF2768.JPG